Charakterystyka popularnych odmian oliwek oraz produkowanej z nich oliwy

Picual

Są to dość duże oliwki o podłużnym kształcie, zakończone dzióbkiem. Jest to bardzo popularna odmiana. Pod względem wielkości upraw jest druga w Hiszpanii. Drzewo szybko owocuje (po 2 -3 latach) i jest odporne na przymrozki.
Uprawiana głównie w prowincji Jaen oraz w strefach przygranicznych tej prowincji - Granada, Kordoba i Ciudad Real.
Oliwa z oliwek produkowana z tej odmiany ma intensywny owocowy aromat. W smaku jest delikatna z ciekawym pikantno gorzkim posmakiem.
Zalecana do sosów i dań pieczonych w piekarniku. Wzmacnia działanie tradycyjnych przypraw.

Manzanilla

Oliwka jest dość duża, podobnie jak Picual, ale jest bardziej zaokrąglona.
Jest używana zarówno do produkcji oliwy z oliwek jak i do zaprawiania (piklowania) i podawania na stół.
Uprawiana głównie w prowincji Sewilla.
Oliwa produkowana z tej odmiany jest często określana jako eliksir dla smakoszy. Ma przyjemny owocowy zapach, świeży zielony kolor i jest delikatnie słodka w smaku.
Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw, szczególnie na surowo jako dodatek do sałatek ze świeżych warzyw.

Lechin

Oliwka ma kształt elipsoidalny. Jej nazwa, nawiązująca do mleka, wzięła się od koloru miąższu, który jest białawy (po hiszpańsku mleko to leche). Drzewo tej odmiany dobrze znosi trudne warunki uprawy - słabe gleby, przymrozki i brak opadów.
Uprawiana w prowincji Kadyks, Malaga, Huelva, Sewilla i Kordoba.
Jeśli chodzi o oliwę z oliwek produkowaną z tej odmiany to rzadko produkuje się oliwę jednogatunkową, najczęściej miesza się oliwki tej odmiany z innymi i wytwarza się tak zwaną oliwę z oliwek kupażowaną (coupage).
Oliwa ma zielono - żółty kolor. W smaku jest dość słodka, ma owocowy posmak i bardzo delikatny pikantny odcień.
Jest idealna (zamiast masła) do smarowania kanapek i tostów z pomidorem oraz przy przygotowywaniu zup i gulaszów.

Hojiblanca

Oliwka ma kształt podobny do odmiany manzanilla. Ma podłużną, trochę asymetryczną pestkę, jest bardzo miękka i ma charakterystyczny smak.
Używa się jej do produkcji tak zwanej jednogatunkowej oliwy z oliwek, czyli oliwy produkowanej tylko i wyłącznie z jednej odmiany oliwek (monovarietal).
Uprawiana w prowincji Kordoba i Malaga
Oliwa z oliwek powstająca z tej odmiany ma intensywny zielony kolor. W smaku wydaje się być zarazem trochę słodka i trochę gorzka, z silnym owocowym odcieniem.
Polecana do sałatek, dań rybnych i dań o intensywnym smaku.

Gordal

Oliwki są duże, podłużne o kształcie zbliżonym do serca. Jest to jedna z najbardziej znanych na świecie odmian oliwek, często spotykana pod nazwą Gordal Sevillana.
Oliwki są używane głównie do zaprawiania i podawania na stół. Często są też nadziewane.
Uprawiana w całej Andaluzji, głównie w prowincji Sewilla.
Odmiana ta rzadko jest używana do wytwarzania oliwy z oliwek, chociaż oliwa z niej powstająca jest bardzo ceniona.

Cornicabra

Aksamitna oliwka o lekko pikantnym i gorzkim posmaku. Ma kształt podłużny i asymetryczny. Wykorzystuje się ją do produkcji oliwy z oliwek lub jako zielone oliwki podawane na stół.
Uprawiana w prowincjach Toledo i Ciudad Redl.
Oliwa z oliwek produkowana z tej odmiany charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych. Przy kosztowaniu tej oliwy odczuwa się najpierw zrównoważony smak pomiędzy gorzkim i słodkim a po chwili dochodzi do tego bukiet owocowy, towarzyszy temu lekki pikantny posmak. Mając bardzo wyczulone podniebienie można wyczuć posmak owocu egzotycznego na przykład awokado.

Empeltre

Oliwka jest podłużna i asymetryczna a jej cechą charakterystyczną jest czarny kolor.
Jest używana do zaprawiania jako czarne oliwki oraz do produkcji oliwy.
Uprawiana w prowincjach Legrono i Tarragona.
Oliwa z oliwek, która jest z niej wytwarzana jest bardzo ceniona ze względu na wyśmienity owocowy aromat oraz delikatny słodkawy smak z odcieniem migdałów.
Ze względu na to, że smak i aromat nie są zbyt intensywne doskonale nadaje się jako dodatek do potraw dla dzieci.

Arbequina

Oliwki są małe, gładkie i zaokrąglone.
Odmiana ta jest bardzo ceniona przez plantatorów, ponieważ daje obfite zbiory i jest odporna na mróz.
Uprawiana w prowincjach Lerida i Tarragona.
Oliwa z oliwek, którą się produkuje z tej odmiany jest mało wyrazista. Najczęściej jest to oliwa jednogatunkowa, czyli oliwa wytwarzana tylko i wyłącznie z jednej odmiany oliwek (monovarietal).
Nadaje się do smażenia oraz jest idealna do sałatek, gazpacho, grilowanych warzyw, dań z ryżu, paelli i kwaśnych owoców (np. ananas).

Blanqueta

Oliwka jest lekko owalna i symetryczna, podobna do odmiany arbequina. Jej nazwa wywodzi się od tego, że jest jaśniejsza (blada) w porównaniu do innych odmian oliwek.
Jest trudna w uprawie, ponieważ ma słabą tolerancje na zmiany temperatury i nie jest odporna na mróz.
Uprawiana w prowincjach Valencia i Alicante.
Wytwarza się z niej wyśmienitą oliwę z oliwek, o silnie owocowym aromacie z odcieniem zielonych oliwek. W smaku daje uczucie świeżości a zarazem jest gorzkawa i pikantna.
Ze względów żywieniowych i zdrowotnych warto zwrócić uwagę na dużą zawartość kwasu oleinowego.

na podstawie: www.aceiteoliva.com



Sok z oliwki | Karafka wina | Dzbanek oliwy