Oliwa z oliwek a zdrowie

W swoim składzie oliwa zawiera bardzo dużo potrzebnych dla naszego organizmu związków. Są to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D (witaminy, które mogą być przyswajane przez organizm tylko z tłuszczem) oraz beta-karoten (prowitaminę witaminy A). Ponadto oliwa zawiera takie minerały jak: potas, wapń, magnez.







Tłuszcz


Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia (najważniejszym razem z węglowodanami i białkiem). Dostarcza energii, służy jako budulec ścian komórkowych i niektórych hormonów. Ponadto niektóre witaminy mogą być przyswajane przez organuzm tylko razem z tłuszczem.
Ważne by był to dobry tłuszcz, który zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a mało nasyconych. Warunku tego nie spełniają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np.: masło), za to dobre predyspozycje mają tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Idealnie takie warunki spełnia oliwa z oliwek. Jej skład charakteryzuje się bardzo duża zawartością jednonienasyconego kwasu oleinowego oraz małą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.



Oliwa z oliwek i witaminy


Witamina E
Jest to bardzo wszechstronna witamina. Przede wszystkim jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, spowalnia proces starzenia, chroni serce przed zawałem. Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę i choroby nowotworowe. Jest bardzo potrzebna w przypadku zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu - zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.


Witamina A
Jest potrzebna w odbieraniu bodzców wzrokowych. Dba o prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, oraz zapewnia normalny wzrost zębów i kości. Ponadto działa przeciwnowotworowo.


Witamina D
Ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i pośrednio ma działanie antybakteryjne.


Beta-karoten (prowitamina A)
Beta-karoten powoduje, że owoce i warzywa mają piękny kolor, zachęcający do ich zjedzenia - na przykład marchewka lub szpinak. Poza tym neutralizuje wolne rodniki, chroni przed chorobami serca oraz nowotworami jelit i pęcherza moczowego.



Dobroczynne działanie oliwy




Zastosowanie oliwy z oliwek

Ze względu na zdrowotne właściwości oliwek zaleca się stosowanie oliwy z oliwek na co dzień. Można jej używać do sałatek, idealnie nadaje się do chleba (zamiast masła), popularne jest też codzienne picie oliwy z oliwek.
Oliwa nadaje się również do smażenia. Jej zaletą jest to, że ma bardzo wysoką temperaturę palenia, wyższą niż większość tłuszczów.

źródło:
- Birgit Frohn "Oliwa z olwek dla zdrowia i urody".
- Wikipedia


Sok z oliwki | Karafka wina | Dzbanek oliwy