W swoim składzie oliwa zawiera bardzo dużo potrzebnych dla naszego organizmu związków.
Są to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, rozpuszczalne
w tłuszczach witaminy A i D (witaminy, które mogą być przyswajane przez organizm tylko z tłuszczem)
oraz beta-karoten (prowitaminę witaminy A).
Ponadto oliwa zawiera takie minerały jak: potas, wapń, magnez.
Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia (najważniejszym razem z węglowodanami i białkiem).
Dostarcza energii, służy jako budulec ścian komórkowych i niektórych hormonów.
Ponadto niektóre witaminy mogą być przyswajane przez organuzm tylko razem z tłuszczem.
Ważne by był to dobry tłuszcz, który zawiera dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a mało nasyconych.
Warunku tego nie spełniają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np.: masło), za to dobre predyspozycje mają tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Idealnie takie warunki spełnia oliwa z oliwek.
Jej skład charakteryzuje się bardzo duża zawartością jednonienasyconego kwasu oleinowego oraz małą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.
Witamina E
Jest to bardzo wszechstronna witamina.
Przede wszystkim jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, spowalnia proces starzenia, chroni serce przed zawałem.
Ponadto zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę i choroby nowotworowe.
Jest bardzo potrzebna w przypadku zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu
- zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.
Witamina A
Jest potrzebna w odbieraniu bodzców wzrokowych. Dba o prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
oraz zapewnia normalny wzrost zębów i kości. Ponadto działa przeciwnowotworowo.
Witamina D
Ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych
i pośrednio ma działanie antybakteryjne.
Beta-karoten (prowitamina A)
Beta-karoten powoduje, że owoce i warzywa mają piękny kolor, zachęcający do ich zjedzenia -
na przykład marchewka lub szpinak.
Poza tym neutralizuje wolne rodniki, chroni przed chorobami serca oraz nowotworami jelit i pęcherza moczowego.
Ze względu na zdrowotne właściwości oliwek zaleca się stosowanie oliwy z oliwek na co dzień.
Można jej używać do sałatek, idealnie nadaje się do chleba (zamiast masła), popularne jest też codzienne picie oliwy z oliwek.
Oliwa nadaje się również do smażenia. Jej zaletą jest to, że ma bardzo wysoką temperaturę palenia, wyższą niż większość tłuszczów.
źródło:
- Birgit Frohn "Oliwa z olwek dla zdrowia i urody".
- Wikipedia